dimarts, 16 d’abril del 2013

FELICITATS, ISRAEL!



Avui és un dia joiós; és el 65è aniversari de la independència d'Israel. Avui fa 65 anys un poble dispersat i perseguit va recuperar la seva terra i es va constituir en Estat.


Hores després els exèrcits de cinc països van atacar-lo per tallar d'arrel aquell naixement. L'invasor comptava amb una superioritat immensa en tropa i armament, amb l'assessorament d'oficials anglesos i la participació decidida de criminals nazis que havien aconseguit fugir d'Alemanya i ara somiaven amb exterminar tants jueus com poguessin, inclosos els supervivents de la Shoà.

No ho van aconseguir. Israel va vèncer malgrat no comptar amb aviació ni amb el suport dels països occidentals i de disposar d'un exèrcit embrionari. A partir d'aleshores tots els jueus del món saben que Israel és la seva pàtria, la seva terra i el seu Estat. 

No ha estat fàcil i probablement no ho serà mai, però el seu himne es diu L'Esperança, han fet renéixer una llengua que no es parlava des de feia dos mil anys i han fet florir el desert, la ciència i la cultura.

Shalom, Israel! Que els teus dies no s'acabin mai, que el teu futur sigui venturós, que siguem capaços de veure en tu un exemple.

3 comentaris:

Jaume ha dit...

65 anys sota l'amenaça permanent de ser escombrats de la Terra per uns enemics que molt nombrosos, i el terrorisme continu contra els seus ciutadans, i malgrat tot, Israel és un país amb un alt desenvolupament tecnològic i científic que com a català envejo.

David ha dit...

Ho diu molt bé el Jaume: seixanta-cinc anys d'amenaça constant. Es discuteixen les polítiques de molts països, però de cap se'n nega el dret a existir com d'Israel. No entraré en les causes d'aquesta fixació envers Israel de la majoria de mitjans de comunicació i, per tant, de la majoria, també, de població europea perquè n'heu parlat molt sovint d'una manera molt més lúcida i directa de com podria fer-ho jo en un comentari. Tant de bo algun dia s'acabi la falsa divisió entre bons i dolents que enfosqueixen qualsevol anàlisi mitjanament objectiu sobre el conflicte amb els àrabs.

José Luis Moreno-Ruiz ha dit...

Shalom hatzalajá!
JL